Sri Lanka - date economice esentiale


Limba oficială: Sinhala, Tamila, Engleza

Monedă: Rupia (LKR)

Prefix telefonic: +94

GPD: 2008: US$ 40714 milioane (EURO 27680 )

Sri Lanka este una dintre cele mai liberale economii din Asia de Sud . In anul 2008, importurile din Romania s-aui cifrat la 7.5 milioane USD (fata de 5.79 in 2007 si 4.74 in 2006. Romania detine o pondere minora in randul tarilor exportatoare in Sri Lanka,dar sunt reale perspective de crestere a exporturilor.

video - Criza economică post-pandemică în Sri Lanka. Rolul datoriei externe către China în criza economică din Sri Lanka






Date generale




Ora locala: Bucuresti + 3.5 – pe timpul orei de iarna

Bucuresti + 2.5 – pe timpul orei de vara

GDP: 2008 -  US$ 40714 milioane (EURO 27680 ) Date provizorii.

US$ 2014  per capita (EURO 1370) Date provizorii Conform Departamentului de Recensamant si Statistica

Populatie: 20217000 (estimari ptr. 2008)

Suprafata: 65610 km.p.

Oportunitati

Sri Lanka poate fi o piata atractiva pentru exporturi de nivel mic si mediu. Masurile adoptate de guvern recent  pentru atragerea de investitii straine, coroborat cu programe de dezvoltare a infrastructurii (cai de comunicatie, transport feroviar, energetica etc.), face Sri Lanka o piata atractiva pentru produse romanesti in domeniile respective, atat noi cat si reconditionate.

Pozitia geografica a Sri Lankai pe rutele de transport spre subcontinentul Indian o recomanda ca pe un potential partener pentru reexportul pe aceste piete a unor produse romanesti, dat fiind existenta unor acorduri de liber schimb cu statele respective.

Principalele produse exportate de Romania in anul 2008 au fost: seminte de coriandru, soda calcinata usoara, separatori plastic pentru ambalaje, bobine din plastic pentru ambalaje, tesaturi din lana, bumbac, vascoza, poliester, compozitie diversa, role cu banda poliester, cord metalic pentru anvelope, bobine metalice pentru ambalaje, motoare electrice, transformatoare, contoare.

Urmare prospectarii pietei apreciem ca firmele romanesti s-ar putea implica in exportul de produse sau actiuni de cooperare pentru urmatoarele domenii:electro-energetic, materiale de constructii pentru infrastructura, cai ferate si material rulant, bunuri de consum, consultanta, conlucrari in domeniul telecomunicatiilor si I.T., inclusiv software, industria confectiilor, proiecte realizate cu fonduri UE.

Terminarea razboiului ar crea noi oportunitati, in special in zona de nord si est a tarii.

Comentarii

Postări populare