Brazilia - date economice si oportunitati


  • Fus orar: GMT-3

  • Limba oficială: Portugheza

  • Monedă: Real (BRL)

  • Prefix telefonic: +55

  • GPD: 1,664 miliarde USD; $8,676 USD/loc. (2008)



  • Brazilia este cea mai mare economie a Americii Latine, bazata in principal pe: agricultura, minerit, industrie si servicii, cu un accent tot mai mare pe petrol, in urma descoperirii de imense zacaminte in platforma continentala a Braziliei, ce urmeaza a fi exploatate de catre compania nationala PETROBRAS. Brazilia a evoluat rapid spre modernizare si reducerea rolului statului in economie, adoptand un regim de schimburi comerciale mai deschis, flexibil si transparent si privatizand majoritatea companiilor de stat.




Sao Paulo este cel mai dezvoltat stat al federatiei braziliene, atat din punct de vedere industrial, cat si financiar si realizeaza peste 33% din PIB-ul Braziliei.

Brazilia, Argentina, Paraguay si Uruguay formeaza Piata Comuna a Conului sud (MERCOSUL), la care membri asociati sunt Chile si Bolívia, iar Venezuela se afla in proces de ratificare a acordului de aderare ca membru cu drepturi depline al MERCOSUL.

In prezent, in componenta cu doar 4 membri, Mercosul reprezinta o piata de peste 220 milioane consumatori, cu un PIB de cca 2.000 mld USD, din care Brazilia detine aproape 70%.

Brazilia este membra a G20, grup ce incearca sa dezvolte um dialog consistent intre tarile in curs de dezvoltare si cele dezvoltate si al carui rol este in plina crestere la nivel international. Brazilia  face de asemenea parte din grupul de tari denumit generic BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), care reprezinta tarile emergente cu cel mai mare potential de crestere si cu rolul cel mai important la nivel global, in fluxurile comerciale, financiare si de investitii.

Relatii bilaterale

Brazilia este cel mai important partener comercial al Romaniei in America Latina, cu un export romanesc de 106,08 milioane USD si un import de 634,04 milioane USD, la nivelul anului 2008. Conform datelor oficiale ale statisticii braziliene (126,756 milioane USD export romanesc si 391,592 import romanesc), Romania detine 0,07% din totalul importului brazilian si 0,20 % din totalul exportului Braziliei.

Comertul bilateral dintre Romania si Brazilia a crescut cu 77% in anul 2007 fata de 2006 si cu 23% in anul 2008 fata de 2007. In cadrul fluxurilor comerciale bilaterale, exportul romanesc a crescut mult mai repede si anume cu 375% in 2007 fata de 2006 si cu 52,3% in 2008 fata de 2007.

In timp ce schimburile comerciale au inregistrat o tendinta accentuata de crestere, fluxurile de investitii intre România si Brazilia au pastrat valori mici, nesemnificative la nivelul investitiilor straine care intra in cele doua tari.

Oportunitati de afaceri

Brazilia are un mare potential de crestere economica, pus in valoare de politica de modernizare adoptata in ultimii 20 de ani. Exista o clasa medie in continua crestere cu o putere de cumparare semnificativa.

Cele mai mari exporturi romanesti  pe piata braziliana sunt:

Produse chimice                                    26,57%

Piese si subansamble auto                     23,92%

Produse siderurgice, fier, otel                  11,50%

Articole din cauciuc                                 5,46%

Parti turbine si echipamente hidraulice       3,63%

Echipamente petrolifere                            2,98%


Comentarii

Postări populare