Relatii comerciale Romania - Macedonia de Nord

Fosta Republica Iugoslava Macedonia / Republica Macedonia / Macedonia de Nord





  • Fus orar: UTC +1

  • Limba oficială: Macedoneana

  • Monedă: Denar macedonean (MKD)

  • Prefix telefonic: +389


Introducere



  • Incepand din august 2006, R. Macedonia este membra a CEFTA, comertul derulat in cadrul acestei grupari reprezentad 20% din comertul R. Macedonia (2,17 miliarde USD in 2008). In fapt, calitatea de membru al CEFTA a R. Macedonia incumba accesul la o piata substantial mai mare decat cea macedoneana.












Date generale


Incepand cu 1 ianuarie 2007, in conformitate cu prevederile politicii comerciale comune a Uniunii Europene, relatiile economice si comerciale romano-macedonene sunt reglementate prin Acordul de Stabilizare si Asociere dintre Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Uniunea Europeana. Acesta stipuleaza liberalizarea graduala a comertului Macedoniei cu UE pana la eliminarea completata a taxelor vamale intre cele doua parti, in anul 2011.

Schimburile comerciale dintre Romania si R. Macedonia au crescut de peste 10 ori in ultimii 5 ani, atingand in 2008 un volum valoric total de 164 milioane USD. Romania s-a situat in 2008 pe locul 17 in clasamentul principalilor parteneri comerciali ai R. Macedonia, inregistrand excedente semnificative in favoarea sa ( 95 de milioane USD in 2008).

Principalele bunuri exportate de Romania pe piata macedoneana sunt: produse metalurgice, produse ale industriei chimice (in special detergenti, produse de curatatorie, cosmetice), masini, aparate si echipamente electrice (motoare, transformatoare, aparate electrocasnice), anvelope, autoturisme (in special Dacia Logan). Romania importa din R. Macedonia in principal: produse metalurgice si feroaliaje, legume si fructe proaspete, produse alimentare, tutun brut si prelucrat, mase plastice.

Dezvoltarea si mai accentuata a comertului si cooperarii romano-macedonene, limitata de excedentul cronic al balantei comerciale in favoarea tarii noastre si de relativa similaritate structurala a economiilor din tarile noastre, poate avea loc pe urmatoarele cai :

-          Promovarea la exportul romanesc a unor produse precum energie electrica (circa 30% din necesarul R. Macedonia se importa prin licitatii publice internationale), produse petroliere (pana in 2006 Lukoil a importat produse petroliere de circa 15-16 milioane USD din Romania), ingrasaminte si masini agricole. Totodata, pe masura modernizarii caii ferate macedonene exista sanse pentru export (prin licitatii publice internationale) de vagoane de marfa port-container si locomotive ;

-          Depistarea unor subsectoare (nise) de interes pentru cooperarea in productie (de exemplu produse farmaceutice, servicii IT sau lucrari de constructii). Astfel, firmele de constructii macedonene au experienta pentru cooperari pe terte piete, firma farmaceutica macedoneana Replek cauta parteneri in Romania pentru furnizarea de componente farmaceutice, iar in domeniul IT companiile macedonene dispun de specialisti cu inalta calificare ;

-          Promovarea unor proiecte de mai mari dimensiuni, cu realizare multianuala, care sa prezinte interes pentru mai multe state din regiune, capabile sa atraga resurse investitionale inclusiv din tari limitrofe regiunii (de exemplu Austria, Italia etc.) ; astfel de proiecte ar putea fi avute in vedere in domenii precum cel energetic (productie si distributie) si cel al infrastructurii de transport (in special feroviar si rutier).

Trebuie profitat de faptul ca Romania se bucura de mare simpatie in R. Macedonia, inclusiv ca urmare a omniprezentei in viata economica a aromanilor (denumiti in R. Macedonia vlahi), cu radacini ancestrale in nordul Dunarii, care in general sunt oameni intreprinzatori si de nadejde.

Comentarii

Postări populare