EAU - date economice esentiale





  • Fus orar: UTC +4

  • Limba oficială: Araba

  • Monedă: Dirham UAE (DHS)

  • Prefix telefonic: +971



  • Pana in anul 1971 emiratele ce formeaza azi EAU au fost cunoscute sub numele de “Statele Armistitiului” (Trucial States), fiind sub protectorat britanic. La 2 decembrie 1971, emiratele Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Ras Al Khaimah, Umm Al Quwain si Ajman au format statul independent numit Emiratele Arabe Unite. Cu o populatie de circa 4,8 milioane locuitori ( 80% imigranti si 20% emiratezi), la o suprafata de 91700 kmp, EAU este o monarhie constitutionala puternica in Zona Golfului. EAU se invecineaza cu Arabia Saudita (S-V), Qatar (N-V) si Sultanatul Oman (E si S).




In anii 70-75 EAU era una din cele mai sarace tari din lume (erau recunoscuti ca buni pescari, cautatori de perle de mare si pirati).

Dupa 1975,o data cu descoperirea petrolului si a gazelor naturale ( 9,5 % din rezervele mondiale de petrol brut si locul 4 la rezervele de gaze naturale), EAU au progresat constant inregistrand cresteri economice importante.

PIB/locuitor este unul din cele mai inalte din lume, circa 75.000 US$ la sfarsitul anului 2008.

Inflatia se situeaza la circa 8 – 10% pe an (conform surselor UE).

Balanta comerciala este pozitiva, in anul 2008 exporturile totalizau 315,48 miliarde US$ iar importurile circa 145 miliarde US$.

Situatia financiara a tarii este foarte buna, dispunand de active in strainatate de peste 300 miliarde US$ iar rezervele valutare se situeaza la 80-90 miliarde US$ in ultimii doi ani.

Dezvoltarea industriala este vizibila in cateva sectoare, respectiv extractia si prelucrarea titeiului si a gazelor naturale, constructii civile si industriale, constructii metalice, productia de materiale de constructii, etc.

Oportunitati de afaceri se intalnesc in domeniile:

-          extractia si prelucrarea titeiului;

-          transportul gazelor naturale;

-          constructii civile, industriale si infrastructura;

-          linii electrice de inalta tensiune;

-          comercializarea produselor minerale si materialelor de constructii;

-          turism.

Comentarii

Postări populare