Irlanda - date economice esentiale





Irlanda, ca stat membru al UE din 1973 si a Uniunii Economice Monetare din 2002, dispune de o economie mica, total dependenta de comertul international si de investitiile straine. Succesul economic ce a caracterizat Irlanda la inceputul anilor ’90, statuand denumirea de “Celtic Tiger”, s-a mentinut timp de aproape doua decenii, perioada in care PIB/locuitor si volumul investitiilor straine au atins valori peste media europeana. In prezent, desi Irlanda traverseaza cea mai severa recesiune din ultimii 80 ani, cu perspectiva insa a redresarii economice si a consolidarii finantelor publice abia in urmatorii 3 ani, isi mentine legaturile sale comerciale si investitionale cu marile economii europene si SUA, gratie nivelului redus al taxei corporative, de numai 12,5%.


video: Cum a reușit Irlanda să aibă cea mai mare creștere economică din lume? (EN)

Date generale

Suprafata: 70283 kmp

Populatie: 4,4 milioane locuitori (aprilie 2008)

Capitala: Dublin

Impartire administrativa: 26 comitate

Date de comert exterior

- Exportul Irlandei: 86218 milioane Euro in 2008 (-3% fata de 2007)

- Importul Irlandei: 56964 milioane Euro in 2008 (-10% fata de 2007)

- Balanta comerciala: +29254 milioane Euro in 2008

Principalii parteneri comerciali ai Irlandei au fost, in anul 2008, Marea Britanie, SUA si Germania, ponderea cumulata a celor 3 tari depasind 50%.

Exporturile irlandeze constau, in principal, in produse ale industriei chimice, masini si echipamente de transport, software si produse ale industriei alimentare si a bauturilor.

Importurile se concentreaza pe echipamente industriale, materii prime si combustibili.

Oportunitati

Atitudinea pozitiva a Irlandei in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor ofera oportunitati pentru exportatorii romani orientati catre acesta piata in urmatoarele domenii:

- IT&C – piata de software este estimata a creste intr-un ritm de peste 3%, existand oportunitati in crearea de joint venture cu firme irlandeze in aplicatii software pentru sectorul financiar, sanatate, telecomunicatii (www.software.ie, www.ictireland.ie)

- Sectorul agricol si cel al industriei alimentara si a bauturilor– Irlanda importa majoritatea fructelor si legumelor, vinuri, ingrediente alimentare, cereale furajere, materii prime pentru industria bauturilor, produse organice (www.agriculture.ie, www.bordbia.ie)

- Materiale de constructii – www.irishbulding.ie

- Energie – www.sei.ie, www.bnm.ie

- Industria chimica si farmaceutica – www.pharmachemicalireland.ie



Comentarii

Postări populare