Republica Senegal - date generale


video - Sectoarele economiei senegaleze / FR


video - 11 lucruri pe care nu le știați despre Senegal


Republica Senegal este cea mai occidentala tara din Africa de Vest si singura tara din Sahel care are un litoral de 700 de kilometri la Oceanul Atlantic.La nord, fluviul Senegal, o separa de Republica Islamica Mauritania, la est se invecineza cu Republica Mali, la sud cu Guineea-Bissau si Republica Guineea  si Oceanul Atlantic la Vest . Teritoriul Senegalului este cuprins intre 18° - 24° latitudine nordica si 11° - 17° longitudine vestica.

Ca particularitate istorica, Republica Gambia (tara anglofona), formeaza in interiorul Senegalului o enclava de 11 295 kilometrii patrati dealungul fluviului Gambia, pe o latime de 50 km si o lungime de 300 km.

Limba oficiala este franceza, dar se vorbesc si alte limbi, limba „wolof” fiind folosita ca a doua limba nationala in conditiile  in care mare parte a locuitorilor nu vorbesc franceza.



Senegalul este un exemplu de democratie in Africa, fiind una din rarele tari ale continentului care nu au cunoscut lovituri militare de stat in perioada de dupa independenta din 1960. Exista multipartitism si preocupari la toate nivelurile pentru respectarea drepturilor omului la standarde internationale.

Senegalul este a patra economie din zona Africii de Vest, dupa Nigeria, Coasta de Fildes si Ghana. Economia Senegalului este orientata spre Europa si India, principalii parteneri economici fiind Franta, India si Italia.

Comparand-o cu alte tari africane, Senegalul este saraca in resurse naturale, principalele venituri provenind din pescuit si turism. Dar tinand cont de asezarea sa geografica si de stabilitatea politica, Senegalul face parte dintre tarile africane cele mai industrializate, cu o prezenta masiva de companii multinationale, in special franceze si o mica parte, americane, care produc o gama larga de produse.

Cu toate ca 70% din populatie este ocupata in agricultura, ponderea sectorului primar in PIB este din ce in ce mai mica, ponderea agriculturii scazand cu 20% in ultimii ani. Cauzele sunt legate de seceta  si criza pietei de arahide, principala cultura agricola a tarii. Pescuitul, care este un sector cheie al economiei, sufera din cauza diminuarii resurselor, ca o consecinta directa a exploatarii excesive si din cauza cresterii recente a facturii de energie.

Sectoarele economice care contribuie esential la PIB-ul Senegalului se concentreaza in zona szrviciilor si a constructiilor si se localizeaza cu precadera in Dakar si periferia acestuia.

O contributie deloc neglijabila la veniturile Senegalului o au transferurile financiare de la diaspora senegaleza, emigratia din Europa si SUA. Se estimeaza ca fluxul financiar generat de emigranti are acelasi volum ca ajutorele provenite din cooperarea internationala, aproximativ 37 USD/ locuitor/an.

Reformele structurale au modificat in mod semnificativ peisajul economic al Senegalului, in special privatizarea intreprinderilor publice in sectorul agricol si in cel al infrastructurilor. Ramane de finalizat privatizarea in domeniul electricitatii,  noile capacitati de productie fiind deja concesionate sectorului privat.

Dupa o cadere conjuncturala in anul 2006 cresterea economica a Senegalului a fost de  2,1%, crescand la 5% in 2007.  Cu toate acestea, ritmul de crestere economica ramane sub 8% , obiectiv prognozat  si necesar pentru o “decolare” a economiei si o reducere a saraciei.

Republica Senegal este membra a Bancii Mondiale, a Organizatiei Mondiale a Comertului si a Uniunii Economice si Monetare Vest-Africane.

Comentarii

Postări populare