Iraq - date economice esentiale


  • Fus orar: GMT+3

  • Limba oficială: araba, kurda (in nordul Irakului)

  • Monedă: dinarul irakian (1 dolar SUA = 1 170 Dinari Irakie

  • Prefix telefonic: +964

  • GPD: 62 miliarde dolari SUA (estimat 2009)



Razboaiele purtate de fostul regim, sanctiunile economice si embargoul impus Irakului au afectat profund economia irakiana. In consecinta, reprezentantii autoritatiilor irakiene au stabilit ca obiectiv prioritar reconstructia economiei nationale si integrarea acesteia in sistemul economic global. Principalul obstacol, in realizarea acestui demers, l-a constituit situatia precara de securitate. Pe fondul eforturilor permanente ale autoritatiilor irakiene, de stabilizare a situatiei de securitate, la sfasitul anului 2008, s-a inregistrat un trend descendent al violentelor in Irak. In cazul perpetuarii acestui trend, se creioneaza, in premiera, posibilitatea facilitarii accesului investitorilor straini pe piata irakiana si implicit, o reala relansare a economiei irakiene. Schimburile comerciale, dintre Romania si Irak, au atins 63 milioane dolari SUA, in cursul anului 2008.




Oportunitati pe piata irakiana

Hidrocarburile, sectorul energetic, agricultura si infrastructura reprezinta principalele sectoare  generatoare de oportunitati investitionale si de afaceri. Irakul beneficiaza de importante resurse hidrologice si de 11% din rezervele confirmate de titei ale planetei. Populatia, de aproximativ 27 milioane locuitori, dispune de resurse umane educate si calificate, existand astfel, premisele unei bune conlucrari cu firmele straine, interesate de acest spatiu.

Firmele din Romania, pot aduce un aport semnificativ, la procesul de reconstructie al Irakului, potentialul economic de dezvoltare al acestuia, fiind imens. In perioada, 2004-2008, au fost inregistrate firme romanesti care au incheiat contracte, pe spatiul irakian, in sectoarele: energetic (generare si transport de electricitate), constructiilor civile si livrarilor de autocamioane si piese de schimb.


Comentarii

Postări populare