Arabia Saudita - reglementari privind importurile


Taxe vamale


Odata cu lansarea Uniunii Vamale la nivelul statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), la 1 ianuarie 2003 exista urmatoarele reglementari:


- taxa vamala la import este stabilita la un nivel de 5%  aplicabila la valoarea CIF;


- libera circulatie a bunurile in interiorul statelor membre CCG (fara taxe vamale);


- scutirea de taxe pentru importul de armament.


Excepţie de la taxa vamală de 5% fac produsele alimentare, legumele proaspete, fructele şi  animalele vii, care beneficiază de scutire vamală şi ţigările la care taxele vamale se ridică la 100%. Nu există restricţii locale la import, referitoare la cantitatea, cotele sau existenţa unor licenţe pentru produsele de import. Produsele trebuie însă, să se alinieze standardelor CCG.


Pentru a beneficia de origine CCG, valoarea adăugată în procesul de producţie aferent, desfăşurat pe teritoriul statului arab respectiv, trebuie sa reprezinte minim 40% din preţul CIF şi  cel puţin din 51% din capitalul firmei să fie deţinut de un cetăţean cu naţionalitate CCG.


Taxele vamale se achită în moneda locală. Nu se percepe taxa pe valoarea adăugată.


Importurile temporare se fac numai în baza unei garanţii care se eliberează importatorului după realizarea re-exportului.


Importuri interzise


In Regatul Arbiei Saudite este interzis importul produsele din porc, băuturi alcoolice, produsele ce conţin alcool, maşini pentru jocuri de noroc si materiale pornografice.

Comentarii

Postări populare