Relatii economice Romania - Franta




Relaţiile economice România-Franţa
. In 2008, s-a realizat un volum record al schimburilor comerciale de cca 5,7 miliarde de euro, care a depăşit performanta anterioara de 5,4 miliarde de euro din 2007, creşterea fiind datorată, aproape în exclusivitate, dinamicii foarte importante a exporturilor româneşti (+9,19%), în condiţiile unei rate de creştere a importurilor din Franţa de numai 0,6%. Franta a devenit un partener esential pentru dezvoltarea economiei romanesti si pentru diversificarea ofertei noastre de export, fiind printre primii parteneri comerciali ai Romaniei. Investiile franceze in Romania au determinat aparitia unor centre de export cu vocatie regionala si chiar internationala, cum este cazul grupurilor Dacia-Renault, Alcatel, Michelin, Saint Gobain, etc..Franta este al patrulea investitor strain in tara noastra.



Marile grupuri franceze sunt prezente în toate domeniile esentiale de activitate ale economiei române, printre care cităm: industria automobilului, telecomunicaţii, aeronautică, construcţiile, sectorul bancar, industria alimentară, marea distribuţie.

Franta-previziuni economice 2009. Rectificarea Legii finanţelor pe anul 2009 prevede un deficit bugetar de 5,6% din PIB, un sold negativ de cca 104 miliarde de euro, urmând ca datoria publică să ajungă la 74% din PIB. PIB va scadea cu cca 3%.

Comentarii

Postări populare