Qatar - date economice esentiale


  • Fus orar: GMT+3h

  • Limba oficială: araba (engleza larg folosita)

  • Monedă: rial (3,64/1 USD, rata fixa)

  • Prefix telefonic: +974

  • GPD: 71 mld. USD (2007), ~58.000 USD/loc.


  • Qatarul se plaseaza pe locul 13 in lume la resursele confirmate de titei si pe pozitia a treia in ceea ce priveste gazele naturale. Este principalul producator si exportator mondial de gaze naturale lichefiate.Piata qatareza este una atractiva pentru forta de munca straina, pe segmentul pieselor de schimb si accesoriilor. Se importa de asemenea cherestea, produse din lemn si din metal, articole din cauciuc, produse chimice, produse ceramice, din sticla, produse si echipamente pentru industria constructoare de masini, aparatura medicală si optica, alimente.


Economia:

De la descoperirea titeiului in 1940 si, indeosebi dupa 1950, economia Qatarului s-a bazat, preponderent, pe productia si exportul acestei resurse. Vulnerabilitatea economiei la fluctuatiile de preturi ale petrolului, precum si resursele petroliere limitate au schimbat optica guvernului, Qatarul incepand sa exploateze rezervele insemnate de gaze naturale, precum si sa promoveze investitiile in sectoarele non-petroliere ale economiei. Resursele de gaze naturale situeaza Qatarul pe locul trei in lume, dupa Rusia si Iran. Incepand cu anul 2008 Qatarul este cel mai mare exportator de LNG pe plan mondial.  Productia de titei a fost, in 2008, de 860.000 barili/zi iar cea de LNG s-a situat la 31 milioane tone.

Qatarul este complet integrat in sistemul economic mondial de comert liber si in 1996 a devenit al 121-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Sistemul bancar:

Qatarul are o retea bine structurata de banci locale si filiale ale unor banci straine care asigura intreaga gama de servicii bancare. In Qatar opereaza, la nivelul trimestrului III/2008, 17 banci comerciale si trei banci islamice. Sectorul este dominat de Banca Nationala a Qatarului, al carui capital este in proportie de 50% de stat.

Bancile straine care opereaza in Qatar sunt: HSBC, Arab Bank, BNP Paribas, Standarg Chartered, United Bank, Mashreq Bank si Bank Saderat Iran.

In ceea ce priveste Romania, Doha Bank a deschis, in primul trimestru al anului 2008, un birou de reprezentare la Bucuresti urmand sa il transforme in filiala in perioada viitoare.




Comentarii

Postări populare