Hong-Kong - date economice



  • Fus orar: GMT +8

  • Limba oficială: Cantoneza, Engleza

  • Monedă: Hong Kong Dollar (HKD); 1 USD = 7.73 HKD

  • Prefix telefonic: +852

  • GPD: 2007: 206.7 miliarde USD; 29 650 USD/loc.



  • Regimul economic din Hong Kong este caracterizat prin condiţii comerciale şi juridice favorabile, libertatea comerţului, concurenţa liberă şi deschisă, o reţea financiară foarte bine dezvoltată, o infrastructură de prim rang a transportului şi a comunicaţiilor. În plus, Hong Kong-ul dispune de o mare rezervă de valute şi de monede stabile şi liber convertibile.











Prezentare generala

Regiunea Autonomă Specială Hong Kong (HK), supranumită „Perla Orientului” este situată în extremitatea sudică a provinciei Guangdong, la est de locul de vărsare a Fluviului Perlelor şi este învecinat cu Macao, la vest, şi cu oraşul Shenzhen la nord.


La data de 1 iulie 1997 teritoriul Hong Kong aflat sub ocupaţie engleză din anul 1871, a revenit R.P. Chineze şi s-a constituit ca Regiunea Autonomă Specială Hong Kong.


Preşedenţia HK este asigurată de preşedintele R.P. Chineze - HU Jintao (din data de 15 martie 2003). Funcţia de şef al guvernului este ocupată de Donald TSANG (din data de 24 iunie 2005). Cabinetul şefului guvernului este format din Consiliul Executiv (29 consilieri).


Populaţia este de 6,940,432 locuitori (95% chinezi, 5% alte naţionalităţi).





Date economice


Regimul economic din Hong Kong este caracterizat prin condiţii comerciale şi juridice favorabile, libertatea comerţului, concurenţa liberă şi deschisă, o reţea financiară foarte bine dezvoltată, o infrastructură de prim rang a transportului şi a comunicaţiilor. În plus, Hong Kong-ul dispune de o mare rezervă de valute şi de monede stabile şi liber convertibile.


În HK există peste 100000 IMM-uri si 3.800 companii internaţionale, având ca domenii de activitate cel financiar şi bancar, consultanţa juridică, import / export, transportul şi alte servicii aferente.


HK reprezintă unul din cele mai mari centre financiar-bancare din lume. În domeniul bancar, în HK există un număr de 201 bănci autorizate şi 85 reprezentanţe.



Distribuţia pe sectoare a Produsului Intern Brut este următoarea:

ü       0,1% din agricultură,

ü       9% din industrie,

ü       90,9% din servicii.

Relaţiile comerciale România – Hong Kong



La 31 decembrie 2008, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Hong-Kong s-a situat la 63,06 milioane USD, din care exportul a fost de 32,89 milioane USD, iar importul de 30,17 milioane USD, soldul fiind de +2,72 milioane USD (fata de anul 2007, cand a fost inregistrat un sold negativ: -10,28 milioane USD). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exportul românesc a crescut cu 97,18%, iar importul a crescut cu 11,9%.

Structura schimburilor comerciale bilaterale România – RAS Hong Kong



Exporturi româneşti:

§         Masini şi aparate, echipamente electrice

§         Materiale şi articole plastice

§         Materiale şi articole textile

§         Piei brute, piei tăbăcite, blănuri şi produse

§         Vehicule, aeronave, vase şi echipamente

§         Lemn, cărbune de lemn şi articole

§         Produse alimentare

Importuri:

§         Masini şi aparate, echipamente electrice

§         Materiale şi articole textile

§         Instrumente şi aparate optice

§         Metale comune şi articole

§         Pastă de lemn sau alte materiale

§         Articole din piatră, ipsos, ciment, azbest

Comentarii

Postări populare